Koetshuis in het nieuws

Verscholen verrassing (2): Koetshuis Helanso

 

 

                                         Verscholen in een zijstraat van de Weimarstraat, midden in de Uitvinderswijk, ligt Koetshuis Helanso. Een pand dat je niet verwacht op deze plek. Als je voor de gesloten deuren staat vraag je je af wat zich hierachter bevindt: een kapel, een klooster, een secte?

 

Margreet en Rien van Hemert hebben 10 jaar gewerkt aan het opknappen van dit pand. De schitterende neo-Renaissance gevel nodigt al uit om binnen een kijkje te gaan nemen. Binnen is het pand ingericht als museum en winkel in de stijl van Shakespeare. Het is zeker een bezoekje waard om door heen te snuffelen. Er is van alles te zien en te koop: cadeaus, antiek en schilderijen. Wij werden gastvrij ontvangen met koffie en verhalen van Rien en Margreet over de verdere plannen die zij hebben voor deze buurt. Minder coffeeshops, meer aantrekkelijke terrassen en nog een verrassing in stijl. We hebben beloofd die nog even geheim te houden.

 

Zo ontdekte ik dat Margreet en Rien in een kasteel in de Marconistraat wonen: Castello Helanso, compleet met zware mergelmuren, een enorme open haard, kaarsen, kroonluchters, een harmas en andere attributen uit de Middeleeuwen. Op de gevel moet een bordje ‘Anno 1612′ prijken. Voor speciale gelegenheden kleden ze zich zelfs als kasteelheer en -dame. Ook ontdekte ik dat een groep buurtbewoners in het diepste geheim bezig is met de voorbereidingen van het uitgraven van een vooroorlogs mannentoilet op de brug van de Conradkade. Ben benieuwd wat ze daar aantreffen.

 

Koetshuis Helanso in de Noorderbeekdwarsstraat 214, Den Haag                                (Castello Helanso is niet voor iedereen te bezichtigen)

 

Ook een verscholen verrassing?

Mail naar info@DenHaagdirect.nl.

 

 

 

Mini-Efteling in Regentessekwartier

De Posthoorn

11 nov 2010

DEN HAAG - Iedere week schrijft Rob van Eeden iets over het Regentesse-Valkenboskwartier. Deze week een speurtocht naar Anton Pieck.
Het koetshuis in de Noorderbekerdwarsstraat.
Het koetshuis in de
Noorderbekerdwarsstraat.
Foto: PR

Vorige week was in deze rubriek te lezen dat Anton Pieck in de Weimarstraat heeft gewoond. Dat was gedurende zijn jeugd, nadat zijn ouders in 1901 naar Den Haag verhuisden, waar hij een opleiding tot tekenaar/graficus volgde. Er zijn - voor zover bekend - geen tekeningen van de omgeving waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht, althans niet van het Regentesse-Valkenboskwartier. Toch is er het nodige dat aan hem doet herinneren in de wijk.
Mini-Efteling
Precies op de kop van de Fultonstraat, uitmondend in de Marconistraat bevindt zich Castello Helanso, duidelijk herkenbaar aan hekwerk en vlaggenstok op het dak. De naam Castello Helanso e, het bordje met Anno 1612 trekken vaak de aandacht van voorbijgangers. En de kleine sprookjestuin, een mini-Efteling spreekt vooral kinderen aan. De bewoners van dit pand, echtpaar Van Hemert, zijn grote fans van Pieck, wat duidelijk tot uiting komt in de inrichting van hun Castello, niet alleen buiten, maar ook binnen. Waar de benedenverdieping geheel in Middeleeuwse slotstijl is opgetrokken, met een tuin aan de achterzijde in klassiek Italiaanse stijl. Dit alles helaas niet zonder meer toegankelijk.


Noorderbekerdwarsstraat
Maar in de Noorderbeekdwarsstraat hebben de Van Hemerts een Koetshuis Helanso ingericht dat wel voor publiek toegankelijk is. Alleen de gevel al is de moeite van de (kleine) omweg vanuit de Weimarstraat waard. Stapt u daarna (op de juiste openingstijden) de museumwinkel binnen met antiek en altijd zeer aparte cadeauartikelen. Alles in neo-Renaissance-stijl. (zoek op Helanso).

 


Koetshuis Helanso is Plek van de Week!

Wat begon als een werkplaats in een bestaand koetshuis is uiteindelijk uitgegroeid tot een monumentaal, maar onbekend pareltje in een eclecticistische wijk met een schat aan andere indrukwekkende gebouwen. Het koetshuis Helanso is momenteel een winkel in kadoartikelen, maar fungeert ook als een museumwinkel, waar men zich waant in een andere tijd. Velen vinden de sfeer hier overweldigend, waaronder wij ook. Het nodigt uit tot een regelmatig bezoekje, zonder verplichtingen.
Het koetshuis is gelegen in een uniek dwarshuis in de wijk Regentes/Valkenboskwartier. Noorderbeekdwarsstraat 214.

Enthousiaste bezoekers kunnen ook kijken op Facebook koetshuis helanso

Officiƫle opening op 12 december 2009 door dhr. Bokstijn de toenmalige voorzitter winkeliersvereniging Weimarstraat. Voor meerdere foto's zie volgende pagina.

Nieuwe commentaren

20.12 | 12:56

Ludwig Deutsch, The Chess Game.

...
20.01 | 08:46
Winkelconcert(en) heeft ontvangen 1
20.01 | 08:45
voorgevel heeft ontvangen 4
20.01 | 08:44
Koetshuis heeft ontvangen 11